Bonding
Dişlere herhangi bir zarar vermeden, diş renginde, diş şeklinde değişiklik yapmak, dişleri büyütmek ya da herhangi bir diş kusurunu iyileştirmek, dişe daha estetik görünüm kazandırmak için bonding ya da kompozit lamina restorasyonlar uygulanabilir. Bonding, kişinin dişlerinde herhangi bir aşınmaya neden olmadan, dişlerin kesilmesine gerek kalmadan yapılan bir işlemdir. Estetik diş hekimliğinde sıklıkla kullanılan bonding tekniği, hafif çapraşık dişlerde, diastema yani ayrık dişlerde, uçları kırık dişlerde, düzensiz ve hafif renklenme olan dişlerde rahatlıkla kullanılmaktadır. Uygulamayı yapacak olan diş hekimi bu konuda tecrübeye ve sanatsal yeteneğe sahip olmalıdır. Bu konuda tecrübeli ve sanatsal yeteneği olan diş hekimi, dişlere kullanacağı kompozit malzemeler ile daha kolay estetik görünüm kazandırabilir.
Bonding ya da kompozit lamina restorasyonlar kimlere yapılır?
· Kompozit lamina restorasyonları ayrık diş diestema durumunda diş aralıklarının kapanması için uygulanır.
· Yaşlanma dolayısıyla, estetiğini kaybetmiş, kırılmış ya da deforme olmuş dişler, kompozit lamina restorasyonlar ile eski haline döndürülebilir.
· Diş beyazlatma uygulamasına rağmen dişlerinde lekelenmeler olan, rengi açılmayan dişlerde kompozit lamina yapılabilir.
· Ön dişlerinde büyük dolgu ve çürük olan kişilerde uygulanır.
· Gülüşünü değiştirmek isteyen kişilerde
· Diş şeklini beğenmeyen ve daha estetik bir görünüm kazandırmak isteyen kişilerde
· Ortodontik diş tedavisi istemeyen, belli düzey çapraşık dişlere yeniden form kazandırmak için kompozit lamina uygulanır.
Bonding işlemi nasıl uygulanır?
Bonding tedavisinde kompozit esaslı malzemeler kullanılmaktadır. Genel olarak hamur kıvamında olan kompozit esaslı malzemeler, hekim tarafından hastanın diş rengine uygun olarak seçilir. Çoğu zaman tek renk olarak kullanılan kompozit esaslı malzemeler, birkaç farklı rengin karıştırılmasıyla oluşturulan malzemelerden de yapılmaktadır. Hamur kıvamındaki malzeme, kişinin diş yüzeyine özel yapıştırıcısı ile yapıştırılarak uygulama yapılır.
Hastanın dişi ayrık ya da kırık ise dişin kırık olan bölgesine uygulama yapılır. Uygulama yapılmadan önce dişin yüzeyi temizlenir ve hamur kıvamında olan kompozit esaslı malzeme hekim tarafından yavaşça hasarlı bölgeye uygulanarak hekimin şekil vermesi beklenir. Hekim, malzemeye şekil verdikten sonra özel ışın kaynağı ile malzeme dişin asıl sertliğine ulaşması sağlanır. İşlem tamamlandıktan sonra hekim tarafından dişin fazlalık yerleri tıraşlanır ve diş, dişeti ile uyumlu şekilde sıfır noktasında tıraşlanarak uygulama tamamlanır.
Bonding işlemi sonrasında dişlerin normal bakımına dikkat edilmesi gerekir. Doğru şekilde yapılacak ağız ve diş bakımı sayesinde bonding uygulaması ömrü yaklaşık 5 ila 7 yıl arasında değişmektedir. Bu zamanın ardından doğal olarak bonding uygulaması yapılmış dişlerde minimum düzeyde aşınmalar, deformasyonlar, dişte renklenmeler oluşabilir. Böyle bir durumda bondingler hekim tarafından çıkartılabilir. Hasta, başka bir işleme maruz kalmadan sağlam dişlerini kullanmaya devam eder. Bonding diş tedavisi sonrası ise ağız ve diş bakımı önemlidir. Sert kabuklu yiyecekler dişlerle kırılarak yenmemeli, sigara, çay, alkol, kahve gibi içecekler çok fazla tüketilmemelidir.